Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Overwinteren in het buitenland: extra brandverzekering nodig?

Vader plaats twee elektrische fietsen op de fietsendrager van de auto.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Heel wat Belgen overwinteren in Spanje, Portugal of Frankrijk. Nogal wat landgenoten hebben er een tweede verblijf of huren er een appartement voor een paar maanden. Niet voor elk buitenlands verblijf heb je een extra brandverzekering nodig. Mijnvergelijker.be geeft uitleg.

Een tweede verblijf huren? Sowieso gedekt!

Huur je een huisje via een boekingsplatform of professionele verhuurder, dan is er vaak een aanvullende verzekering inbegrepen. En ook als je een verblijf huurt via een particuliere aanbieder hoef je niets speciaals te doen! 

Als je hoofdverblijf in België een huurwoning of huurappartement is, en je daarvoor de verplichte huurdersaansprakelijkheidsverzekering of brandverzekering en een bijkomende inboedelverzekering afsloot, dan komt die ook tussen bij schade tijdens de huur van een vakantiehuis in binnen- of buitenland. Ook als je overwintert in een hotel ben je automatisch op dezelfde manier verzekerd. De regeling geldt ook voor eigenaars van een woning of flat in België, die in de winter of zomer een verblijf huren in het buitenland. Opgelet: er zijn wel voorwaarden!

Wat zijn de dekkingsvoorwaarden?

  • Er is alleen sprake van een ‘vakantieverblijf’ als je er niet langer dan 120 dagen per jaar verblijft. Huur je voor langere periode, dan moet je ter plaatse of bij je verzekeraar wél een aparte brandverzekering afsluiten.
  • Je mag niet de eigenaar van het vakantieverblijf zijn, je mag het enkel huren

Voldoe je aan deze twee voorwaarden, dan geldt de brandverzekering van je hoofdverblijf (huurwoning of eigen woning) ook automatisch voor je vakantieverblijf. 

Opgelet: zorg voor een aanvullende inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt je inboedel en persoonlijke spullen op je vakantieadres bij schade, zoals bij brand, glasbreuk, storm, hagel, water en natuurrampen zoals een aardbeving en een overstroming. De verzekering betaalt bij schade maximaal het verzekerde bedrag van je huurdersaansprakelijkheid of inboedelverzekering. Je moet wel altijd zelf de franchise of vrijstelling betalen.

Eigenaar van een tweede verblijf? Aparte verzekering nodig!

Ben je eigenaar van een tweede verblijf? Dan moet je wél over een aparte brandverzekering beschikken als je er wil overwinteren.

Waar sluit je de brandverzekering af?

Een brandverzekering voor een woning in het buitenland kan je het makkelijkst afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij in het land waar je overwintert. Stel dat er iets misgaat, dan zijn zowel de contactpersonen van de verzekeraar als de experts veel handiger te bereiken vanuit je buitenlands verblijf. Bovendien zijn ze ook sneller ter plaatse. Informeer eventueel bij je Belgische verzekeraar of ze contacten hebben in het buitenland. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!