Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Welke verbouwingwerken mag je als huurder uitvoeren in je huurwoning?

Man en vrouw renoveren in hun huurhuis.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Je huurt een huis, maar helaas zijn enkele zaken toch aan vervanging toe. In plaats van je verhuurder lastig te vallen, onderneem je liever zelf actie. Maar mag je als huurder een alarminstallatie plaatsen of zelf elektriciteitswerken laten uitvoeren? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

In welke mate mag je als huurder verbouwingswerken uitvoeren in de woning die je huurt? Het is een vraag die heel wat huurders zich stellen. Uiteindelijk wil je geen dure werken uitvoeren als je je huurhuis of -appartement op het einde van de huurovereenkomst moet verlaten. 

De huurovereenkomst vertelt je wat mag (of niet)

Wat je wel of niet mag, staat normaal gezien duidelijk vastgelegd in de huurovereenkomst. Uiteraard moet je je als huurder aan deze verplichtingen houden. Staat er in het huurcontract niets expliciet over aanpassingen aan de woning vermeld, dan heb je de vrijheid om de dingen te doen die je wil. Hou hierbij rekening met twee algemene principes. 

  • Wijzig de structuur van het gebouw niet: een muur uitbreken om wat meer ruimte te hebben in je living is verboden. Een kamer in twee delen door het plaatsen van isolerende wanden is ook niet toegestaan.
  • In oorspronkelijke staat teruggeven: op het einde van het huurcontract moet je de woning teruggeven aan de verhuurder in ‘in de staat waarin je die hebt ontvangen’. En dat is moeilijker na te leven. Wat bijvoorbeeld met elektriciteitswerken? Of wat moet je doen met de badkamer die je hebt vernieuwd?

Overleg op voorhand met de verhuurder

Muren herschilderen of herbehangen is geen probleem. Wat wel voor problemen kan zorgen, is bijvoorbeeld de plaatsing van een nieuwe badkamer. Je steekt namelijk veel geld in die verbouwing en je riskeert niets van dat geïnvesteerde geld terug te zien als het huurcontract ten einde loopt. Maak daarom op voorhand duidelijke afspraken met de verhuurder over wie de kosten voor de renovaties op zich neemt. Helaas kan het zelfs met duidelijke afspraken tot juridische discussies leiden. Toch zijn een aantal zaken wettelijk vastgelegd. Zo maakt de wet een onderscheid tussen ‘wegneembare’ en ‘niet-wegneembare werken’.

  • Wegneembare werken: dit zijn de werken die je op het einde van het huurcontract terug moet afbreken of meenemen. Denk hierbij aan een verplaatsbare alarminstallatie die je bij het einde van de huurovereenkomst gewoon terug demonteert en meeneemt. De verhuurder kan je verplichten om eventuele schade die daarbij ontstaat te vergoeden. In plaats van de uitgevoerde werken af te breken, kan de verhuurder er ook voor kiezen de werken te behouden. Hiervoor moet hij je wel de kosten van het materiaal betalen. 
  • Niet-wegneembare werken: als je als huurder een nieuwe badkamer of keuken hebt geplaatst, dan breek je die uiteraard niet opnieuw af als je verhuist. Maar het is in de wet onduidelijk of de verhuurder de door jou uitgevoerde werken moet betalen. Dat wil zeggen dat een rechter uitspraak moet doen. In de praktijk oordelen rechters meestal dat de verhuurder de niet-wegneembare werken moet terugbetalen aan de huurder, tenminste als ze nuttig zijn voor de waarde van het vastgoed. Een nieuwe badkamer of keuken valt daar dus zeker onder.

TIP: leg afspraken op papier vast

Om mogelijke discussies te vermijden, zet je de gemaakte afspraken best op papier. Dat kan bijvoorbeeld door een bijlage aan de huurovereenkomst. Laat voor de ondertekening van de huurovereenkomst ook een plaatsbeschrijving opmaken. De plaatsbeschrijving biedt een gedetailleerd overzicht van de toestand van de woning en van alle schade op het moment dat jij als huurder in de woning trekt. Zo vermijd je dat jij op het einde van de huurtermijn moet opdraaien voor schade die je niet hebt veroorzaakt. Hieronder kunnen ook verbouwingen vallen. 

Aanpassing brandverzekering na renovatie

Moet je het verzekerde bedrag in je brandverzekering herzien na een renovatie? Zeker als het gaat om een ingrijpende renovatie, moet je contact opnemen met je verzekeraar. Hij of zij vertelt je of het verzekerde bedrag van de verzekering huurdersaansprakelijkheid en inboedelverzekering moet verhogen na de verbouwing. In het geval van onderhoudswerken zoals schilderwerken is dat niet nodig, omdat de brandverzekering elk jaar sowieso automatisch wordt aangepast aan de hand van de ABEX-index.

Ben je nog op zoek naar een brandverzekering als huurder? Vergelijk via Mijnvergelijker.be alle verzekeraars en vind de beste brandverzekering.