Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Wanneer koop jij de nieuwe Apple Vision Pro?

Jongen test de nieuwe Apple Vision Pro uit.

De Apple Vision Pro is de eerste mixedrealitybril van Apple, die VR en AR combineert. Het toestel is nu al te koop in de VS. Wanneer komt de Apple Vision Pro naar België? Welke internetverbinding heb je nodig? Hoeveel data verbruikt zo’n bril? En wat met de VR-brillen die je nu al kan kopen? Zijn die niet even goed, maar vooral goedkoper?

Hoeveel kost de Apple Vision Pro?

De Apple Vision Pro kost ongeveer 3.499 dollar of 3.250 euro. Voorlopig kan je de bril alleen in de Verenigde Staten kopen. We vroegen het aan Pieter Van Leugenhagen, expert immersieve technologie bij Yondr, en één van de gelukkige Vlamingen die al een Apple Vision Pro bezit. “Waarschijnlijk zijn eerst grotere markten als Canada en het VK aan de beurt, en dan China. Wanneer de bril naar België komt? Eerlijk: geen enkel idee.” Wellicht wordt dat ten vroegste eind 2024, zo niet 2025.

Wat doet een Apple Vision Pro? 

Als je een Apple Vision Pro opzet zie je niet alleen je apps en tabbladen, maar ook de ruimte om je heen. Zo worden digitale beelden, alsook de fysieke wereld met elkaar gecombineerd (MR). MR of Mixed Reality is waarbij AR en VR met elkaar worden gecombineerd. De Apple Vision Pro is hier het ideale voorbeeld van:

  • Virtual reality (VR): je hebt het gevoel dat je je fysiek en mentaal in een andere, virtuele wereld bevindt. 
  • Augemented reality (AR): bij AR worden virtuele elementen toegevoegd aan de fysieke wereld. Denk aan het spel Pokémon Go. 

Welke internetverbinding?

In afwachting van de komst van de Apple Vision Pro kan je er natuurlijk wel al voor zorgen dat je de bril straks goed kan gebruiken. Voor welke internetverbinding ga je dan het best? Ofwel verbind je de Apple Vision Pro met wifi, ofwel met de persoonlijke hotspot op je iPhone of iPad.

Om de bril vlot te gebruiken, heb je een betrouwbare, snelle internetconnectie nodig met low latency: weinig tot geen vertraging in de dataoverdracht. Lees: een stabiele verbinding met een downloadsnelheid van minstens 100 Mbps. Overschakelen naar wifi 6 is dan een goed idee. Daarmee kunnen verschillende gebruikers in huis zonder storingen online gaan.

Pieter streamt meestal 3D-video in de bril, via Disney+. Als je kiest voor automatische kwaliteit, streamt de bril in de hoogste kwaliteit volgens wat je toestel en internetverbinding toelaten. Dat komt volgens Disney+ neer op ongeveer 11,9 GB per uur voor 3D-films en 7,7 GB per uur voor 2D-films. Dat laatste is evenveel als wanneer je op tv streamt, in maximaal 4K. Kijk je in een webbrowser tegen automatische kwaliteit, dan verbruik je ongeveer 4,2 GB per uur (HD). Het best ga je dan ook voor een internetabonnement met onbeperkte downloadlimiet.

“Films stream je het best. Het downloaden van een 3D-film via 4G is onbegonnen werk.” En wat met games? “Er zijn niet veel games voor de Apple Vision Pro beschikbaar en ik vind er de bril ook niet echt voor geschikt. Hij heeft een externe batterij en weegt meer dan bijvoorbeeld de Meta Quest 3.” 

Andere VR-brillen van Sony of Samsung

Apple is niet de enige die een VR-bril ontwikkelde. Zo ontwikkelden bedrijven als Sony, Samsung, HTC en Meta hun eigen VR-bril. De bril van Meta, Quest 3, is misschien wel de bekendste. Toch onderscheidt Apple zich met mixed reality. De meeste VR-brillen focussen namelijk voornamelijk op de VR-ervaring. Pas later werd er aan deze brillen AR toegevoegd. 

Goedkopere alternatieven

Zijn de alternatieve, goedkopere VR-brillen op de markt momenteel niet interessanter voor de consument? “Het hangt ervan af wat je ermee wilt doen. Apple verkoopt zijn bril momenteel vooral als device voor business en entertainment. Voor film dus, vooral. En dan nog vooral voor bedrijven en ontwikkelaars. Vandaar, volgens mij, dat hij zo belachelijk duur is.”

“De Meta Quest 3 is dan weer eerder op games gericht. Dat was ook de eerste bril in negen jaar tijd waarvan ik echt onder de indruk was. Er zijn veel apps voor beschikbaar, waaronder dus heel wat games en fitness-apps. Het is echt een zeer goed alternatief, maar de Apple Vision Pro is de enige headset die ik ooit zag waarmee iedereen meteen aan de slag kan. Alleen weet ik niet of dat de veel duurdere prijs rechtvaardigt. Als je met VR wilt experimenteren, kan je evengoed met de Meta Quest 3 beginnen. Of met de PICO 4.” Dan betaal je alvast een pak minder: de PICO 4 128 GB is voor 379 euro beschikbaar bij Coolblue, de Meta Quest 3 128 GB kost 549,99 euro bij Meta zelf.