Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Waarom een uitvaartverzekering een slimme investering is

Verzekeringsmakelaar legt bejaard koppel de voordelen van een uitvaartverzekering uit.
Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Vroeg of laat moet iedereen afscheid nemen van het leven en van wie hij liefheeft. Wie achterblijft gaat niet enkel door een rouwproces, maar staat ook voor een financiële last. Iemand moet de uitvaart regelen en betalen. Wij leggen uit waarom een uitvaartverzekering een slimme investering is.

Als je overlijdt, zijn je erfgenamen in principe verantwoordelijk voor de kosten van je uitvaart. Wil je de kosten voor een mooie afscheidsplechtigheid dragelijk maken voor je naasten, en hen een pak administratie besparen? Dan is een uitvaartverzekering een slimme investering.

Hoeveel kost een uitvaart?

De kosten van een uitvaart lopen snel op. Zo zijn er de kosten voor de ophaling van het lichaam, de diensten van de begrafenisondernemer, de plechtigheid, de kist, de crematie of begrafenis, de urne en de concessie op het kerkhof. Ook de rouwkaartjes moeten gemaakt worden en dan heb je nog de koffietafel. Vandaag de dag kost een uitvaart gemiddeld 5.000 tot 8.000 euro. 

Wist je trouwens dat je bankrekening volgens het erfrecht standaard geblokkeerd wordt als je overlijdt? Vaak moeten je erfgenamen dus zelf een deel van de kosten voorschieten in afwachting van de regeling van je nalatenschap. Met een uitvaartverzekering ontlast je je familie of nabestaanden. 

Kan je sommige uitvaartkosten omzeilen?

Niet echt. Er zijn ook weinig ‘besparingsmogelijkheden’ en bovendien hanteren heel wat begrafenisondernemingen vergelijkbare tarieven.

Welke uitvaartverzekeringen bestaan er? 

Met een uitvaartverzekering bouw je tijdens je leven een kapitaal op waarmee later de kosten van je uitvaart gedekt worden. Je betaalt daarvoor een jaarlijkse verzekeringspremie. Die jaarlijkse premie hangt af van je leeftijd, de looptijd van de verzekering, het verzekerd kapitaal en de formule die je kiest.

Sommige uitvaartverzekeringen dekken een bepaald totaalbedrag. Dat bedrag wordt na je overlijden uitgekeerd aan je nabestaanden voor de regeling van je uitvaart. Er zijn ook uitvaartverzekeringen die geen bedrag uitkeren, maar wel bepaalde kosten na het overlijden dekken: de kist, de begrafenisplechtigheid, de koffietafel, …. Je verzekeraar zal een berekening van die kosten maken om je jaarlijkse premie te berekenen.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!