Duurdere telecomabonnementen in 2025: hoeveel betaal je nu nog voor internet, tv en mobiele telefonie?
Wat mogen we van 2025 verwachten op het vlak van telecom? Er is nu al goed en minder goed nieuws. Enerzijds trekken sommige merken hun prijzen verder omhoog, anderzijds betekent de komst van DIGI mogelijk het begin van een kentering. “Operatoren reageren vooral op de mobiele markt.”
2025 belooft een interessant jaar te worden voor het telecomlandschap. Het is uitkijken naar de mogelijke effecten die de introductie van een vierde operator op de Belgische telecommarkt teweegbrengt. Experts zien de komst van DIGI als het begin van een gehoopte prijzenslag die de consument ten goede moet komen.
Maar het is nog even wachten op het schokeffect dat de stunttarieven van DIGI moeten veroorzaken. Het aanbod voor vast internet is (nog) niet nationaal beschikbaar. Bepaalde telecomoperatoren, met name Proximus en Orange, kondigden zelfs nog een tariefverhoging aan voor 2025.
Prijsstijgingen bij Orange en Proximus
Proximus voert een nieuwe prijsverhoging door vanaf 1 januari en daarbij komen de Flex-bundels en internetabonnementen in het vizier. De prijs voor een Flex-bundel komt 3 euro hoger te liggen. De goedkoopste formule (Flex XS, met internet en mobiele telefonie) kost je vanaf volgend jaar 57,99 euro per maand. De duurste formule (Flex Giga Fiber met onbeperkte mobiele telefonie) zal 128,99 euro kosten.
Sinds de zomer van 2023 zijn de Flex-abonnementen 10 procent duurder geworden. Voor een doorsnee bundel betaalde je toen 93,99 euro per maand, vandaag is dat 102,99 euro. Ook de internetabonnementen ontspringen de dans niet. Internet Essential, het goedkoopste abonnement, stijgt van 28 naar 29 euro. En het duurste internetabonnement, Maxi Fiber, kost 2 euro meer vanaf 2025, waardoor je 64,99 euro per maand betaalt.
Ook Orange trekt zijn prijzen omhoog vanaf 19 januari, maar enkel voor de mobiele abonnementen. Het goedkoopste abonnement, Go Light (6 GB) wordt 40 eurocent duurder en zal 14,40 euro per maand kosten. Go Plus (30 GB) zal 23,70 euro kosten in plaats van 23 euro, Go Intense (80 GB) 36,10 euro in plaats van 35 euro en Go Extreme (300 GB) 48,40 euro in plaats van 47 euro.
DIGI biedt tegenwerk
Maar volgens experts is er dus beterschap op komst door de prijzenslag die DIGI ontketent. Dat is nu al het geval voor mobiele abonnementen. Het eerste abonnement dat DIGI op de markt brengt, omvat onbeperkte telefonie en 15 GB voor 5 euro per maand. Na de lancering reageerde Orange-dochter hey!-telecom prompt door ook de eigen prijzen te verlagen tot 5 euro voor 15 GB.
Mobile Vikings verdubbelde op zijn beurt de datavolumes van al zijn mobiele abonnementen. Voor velen het bewijs dat de toegenomen concurrentie op de telecommarkt voor lagere prijzen zal zorgen, al blijft het afwachten of ook spelers als Proximus en Telenet hun prijzen laten zakken.
Goed nieuws voor dataverbruikers tot 10 GB
Volgens het BIPT, de telecomregulator in ons land, zorgt DIGI voor aanzienlijk betere prijzen voor wie lage databehoeften heeft (tot 10 GB). Voor die profielen daalt het goedkoopste aanbod met twee derde. Daardoor is België niet langer het duurste land, maar komt het in de buurt van het goedkope Frankrijk.
Hoewel DIGI zich voorlopig niet op klanten met hoge databehoeften richt, mogen we ook in dat segment een gunstige prijsevolutie verwachten in de toekomst. Zo heeft de operator plannen om abonnementen met 20 GB mobiele data aan te bieden voor 8 euro per maand en abonnementen met 30 GB voor 14 euro per maand.
Ook voor vast internet?
Hoewel het aanbod voor vast internet voorlopig niet nationaal beschikbaar is, maar enkel in Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek, zou DIGI er volgens het BIPT wel eens voor kunnen zorgen dat de minimale prijs voor vast internet lager ligt dan in onze buurlanden.
Hetzelfde geldt voor de combinatie van vast internet en mobiele telefonie. Afwachten dus wat de toekomst brengt op dit vlak. DIGI spreekt alvast de ambitie uit om binnen de vijf jaar ook de grote steden te bereiken.
5G en fiber in 2025
Tot slot zal 2025 ook in het teken staan van de verdere uitrol van het 5G- en glasvezelnetwerk in ons land. In de zomer van 2024 beschikte 76 procent van de huishoudens al over 5G-dekking binnenshuis. Dat cijfer zal volgend jaar verder stijgen.
Wat de uitrol van glasvezel betreft, hinkt ons land met een dekkingsgraad van 25 procent flink achterop vergeleken met de rest van de Europese klas, waar de gemiddelde dekkingsgraad 64 procent bedraagt. Telenet en Proximus kondigden in juli wel een mogelijke samenwerking aan voor de aanleg van het glasvezelnetwerk die voor een inhaalmanoeuvre moet zorgen.
Lees meer over Technologie