Mag je provider je verplichten voor fiber te kiezen?

De uitrol van glasvezel in België belooft sneller en stabieler internet, maar zorgt ook voor onrust bij klanten. Vooral klanten die via het netwerk van Proximus surfen, krijgen regelmatig de vraag om een fiberaansluiting te laten installeren. Kan je operator je verplichten om voor fiber te kiezen? Mijnvergelijker.be zocht het uit.
Om zoveel mogelijk woningen aan te sluiten op het snellere glasvezelnetwerk, zijn er uiteraard werken nodig. Operatoren nemen contact op met hun klanten en vragen toestemming voor de installatie én een bijhorend fiberabonnement. Deze manier van aanpak zorgt soms voor kritiek. Klanten voelen zich onder druk gezet, want op termijn riskeren ze hun huidige internetverbinding te verliezen.
Fiberaansluiting bij Proximus
“Een operator kan je in principe niet verplichten tot een fiberinstallatie”, zegt Clays. In dit geval ligt er glasvezel in je straat, maar blijft je woning op DSL aangesloten. “Na maximaal vijf jaar riskeer je zonder verbinding te zitten en moet je kiezen: overschakelen naar fiber – en mogelijk installatiekosten betalen – of overstappen naar een operator die niet op het Proximus-netwerk zit.”
Dan kom je bij een coax- of koperverbinding uit. “Er is geen prijsverschil tussen internet via coax- of een glasvezelverbinding, zolang het om gelijkaardige aanbiedingen gaat met eenzelfde snelheid en downloadvolume”, zo leren we uit een navraag bij telecomregulator BIPT.
Als je fiber van Proximus laat installeren, ben je niet meteen verplicht om een fiberabonnement te nemen. “Zolang het nog kan, blijft je oude abonnement behouden.” Maar ooit zal je als Proximus-klant dus voor de keuze staan. Hetzelfde geldt ook voor klanten van Scarlet, Mobile Vikings, edpnet en yoin, aangezien zij het netwerk van Proximus gebruiken.
Klachten bij Testaankoop
Bij Testaankoop komen vooral klachten over Proximus binnen. De reden? “Proximus vervangt zijn oude DSL-netwerk systematisch door glasvezel”, aldus woordvoerster Laura Clays van Testaankoop. Het is te duur om beide netwerken naast elkaar te onderhouden, dus koppelt Proximus woningen uiterlijk vijf jaar na de start van de uitrol van fiber in een wijk los van DSL. Klanten die ingaan op het aanbod, krijgen een gratis aansluiting.
Fiberaansluiting bij Telenet
De andere operators maken gebruik van het fibernetwerk van Telenet. Denk aan Orange, BASE en hey! “Daar zien we die problemen niet, omdat het netwerk van Telenet uit een hybride fiber-coaxkabel bestaat”, aldus Clays. Die technologie haalt hogere snelheden (tot 1.000 Mbps, zoals bij fiber) dan DSL-technologie. “Telenet is zo minder gehaast om zijn volledige netwerk door glasvezel te vervangen.”
Maar uiteindelijk zullen ook gebruikers van het Telenet-netwerk voor de keuze komen te staan, en dan zijn er nog maar weinig alternatieven. Telenet rolt zijn glasvezelnetwerk uit via Wyre, een joint venture tussen Telenet en Fluvius. In de grote steden doet Proximus het volledig zelf, maar in de kleinere steden en gemeenten in Vlaanderen doet de provider dat via Fiberklaar. Hun installateurs zijn misschien al bij je thuis komen aanbellen met de vraag of ze gratis fiber mogen installeren.
Proximus maakt zich sterk dat de organisatie alle betrokken klanten ruim op voorhand en herhaaldelijk op de hoogte zal brengen dat ze mogen overschakelen naar glasvezel, zodat ze tijd hebben om de keuze te maken. Dat geldt ook voor klanten van Mobile Vikings, Scarlet, edpnet en yoin.
Recht om te boren
En nog iets: telecombedrijven hebben als nutsbedrijven een gevelrecht. Dat wil zeggen dat ze hun netwerk mogen aanleggen op gevels, op voorwaarde dat ze bewoners hierover verwittigen. Wanneer je ‘ja’ zegt op een fiberaansluiting, is het dus mogelijk dat een installateur een gaatje in je gevel komt boren om de glasvezelkabel binnen te brengen in je woning.
Lees meer over Technologie