Een nieuwe cabrio is tegenwoordig zo goed als onbetaalbaar. Van wagens uit de middenklasse maken fabrikanten vaak geen cabrioversie. Meestal kan je alleen kiezen uit prijzige modellen. Wil je voor minder dan 30.000 euro toch een cabrio, dan moet je hem tweedehands kopen. Mijnvergelijker.be geeft nuttige tips om een slimme keuze te maken.
1. Koop bij een erkende dealer
Je cabrio tweedehands kopen bij een dealer of professionele verkoper biedt je de nodige zekerheid. Wettelijk gezien moeten professionals minstens één jaar garantie geven. Een particulier heeft die garantieplicht niet. Die bezorgt je enkel het document van de technische keuring en de verplichte Car-Pass. In dat geval sta je zwakker in je schoenen. En met een cabrio kan er al eens iets misgaan.
2. Let op het openingsmechanisme
Het manuele of elektrische openingsmechanisme van de cabriokap is bijzonder gevoelig voor foutief gebruik en soms ook voor schokken. Ga tijdens je testrit na of alles goed werkt. Wees ook alert voor vreemde geluiden, zowel met een open als met een gesloten dak. Controleer ook of de kap waterdicht is en geen scheuren vertoont.
3. Check de zichtbaarheid als je achteruitrijdt
Door de kleinere achterruit bij een gesloten kap is het achteruitzicht eerder beperkt. Een glazen ruit is altijd beter dan een plastic ruit. Die laatste is niet alleen moeilijker schoon te maken, maar kan zelfs geel kleuren na een tijd.
4. Ga na of de veiligheidssystemen werken
Een cabrio heeft vaak een krachtige motor. Check of de veiligheidssystemen, zoals airbags of rolbeugels, nog goed werken. Zo ben je beter beschermd bij een ongeval.
5. Controleer alle documenten voor verkoop
Wil je tweedehands een cabrio kopen, controleer dan volgende documenten bij aankoop:
- Roze formulier: dit aanvraagformulier tot inschrijving van het voertuig ontvangt de verkoper na de technische keuring. Als koper heb je het nodig om je tweedehandswagen in te schrijven bij de DIV. Het is slechts twee maanden geldig!
- Onderhoudsboekje
- Gelijkvormigheidsattest of het bewijs van de technische keuring
- Inschrijvingsbewijs van het voertuig
- Tweedehandsrapport van de technische keuring
- Car-Pass: dit verplichte document mag maximaal twee maanden oud zijn. Het geeft de kilometerstand weer op verschillende data. Hoe meer kilometerstanden, hoe meer transparantie. Een plotse daling in de kilometerstand kan wijzen op geknoei met de teller.
- Verkoopcontract: het vermeldt de gegevens van de verkoper en koper, de details van het voertuig, de prijs en de (eventuele) garantieperiode. Het is niet verplicht.
6. Hou rekening met de verzekering
Het kost gewoonlijk meer om een cabrio te verzekeren dan een ‘gewone uitvoering’ van een bepaald automodel, zoals een hatchback of een coupé. Tot die conclusie kwamen we vorig jaar bij vergelijking van full omniumverzekeringen. Dat komt omdat een cabrio gevoeliger is voor diefstal. Verzekeraars rekenen dat hogere risico op diefstal door in hun premie. Dat is zowel bij de full omnium als bij de mini-omnium het geval. Beide polissen dekken namelijk diefstalschade.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!