Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Je auto in je garage of op straat stallen: wat doet het met je verzekeringspremie?

Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Sommige verzekeraars vragen of je een eigen garage hebt waarin je je auto kan stallen. Zorgt parkeren op straat ervoor dat je een hogere verzekeringspremie moet betalen? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

Afhankelijk van je polis betaal je minder met een eigen garage

Meteen met de deur in huis: je wagen in een garage of onder een carport stallen, heeft inderdaad gevolgen voor je verzekeringspremie. Tenminste, als je een full omnium of een mini-omnium hebt. Die verzekeringspolissen dekken namelijk schade aan je eigen wagen. Beschik je over een eigen garage of carport, dan geven sommige verzekeraars je tot 15% korting op de waarborgen ‘diefstal’, ‘natuurkrachten en dieren’ en ‘glasbreuk’. Voor de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid zijn er geen gevolgen. De basispolis dekt sowieso niet je eigen schade wanneer je in de fout bent. 

Ook je woonplaats beïnvloedt je verzekeringspremie 

Nog belangrijker voor je autoverzekeringspremie is de gemeente of stad waar je woont. Wie in een stad woont, betaalt gegarandeerd meer. Door de hogere verkeersdrukte is het risico op ongevallen er namelijk groter. Ook het risico op vandalisme neemt toe in een stad. 

Op welke plek in ons land je precies woont, is heel bepalend. Inwoners uit Brussel zullen bijvoorbeeld een hogere verzekeringspremie betalen dan die uit Geel. Dat komt omdat de criminaliteitscijfers en dus ook het risico op autodiefstal gevoelig verschillen van streek tot streek. In grensgemeenten, Brussel, Luik en omgeving is het risico op autodiefstal groter en betaal je dus normaal gezien een hogere premie.

Andere factoren die je verzekeringspremie de hoogte injagen?

De hoogte van je autoverzekeringspremie is verder afhankelijk van onder meer de cataloguswaarde van je auto, het vermogen (PK/kW), je schadevrije jaren en het aantal kilometers dat je aflegt. Hoe hoger de cataloguswaarde, hoe meer je betaalt. Bij schade zullen de herstellingskosten vermoedelijk immers hoger zijn. Ook bij een groter vermogen kan de prijs van de premie oplopen. Bij een snellere wagen vergroot namelijk de kans op een ongeval. Ten slotte heeft ook de leeftijd van de bestuurder een impact op de berekening van de premie. Een wat oudere chauffeur met meer rijervaring kan beter risico’s inschatten dan iemand die nog maar net zijn rijbewijs op zak heeft.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken?

Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en ontdek je meteen hoeveel je kan besparen op je autoverzekering!