Krijg je korting als je geen autoverzekering kan afsluiten?

Man zit aan tafel in veranda en test of hij zijn telefoonnummer anoniem maakte
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Bij energiekosten is het mogelijk: wie het moeilijk heeft, kan een beroep doen op het sociaal tarief. Maar wat als een autoverzekering om één of andere reden te duur is? Bestaat er dan een manier om goedkoper verzekerd te raken? Mijnvergelijker.be adviseert.

Autoverzekeringen vallen niet onder de basisbehoeften, dus helaas: er bestaat geen sociaal tarief voor verzekeringen. Gebruikers met een beperking hebben onder bepaalde voorwaarden wel recht op voordelen als ze een auto kopen, zoals het verlaagde btw-tarief van 6%. Ze zijn ook vrijgesteld van de verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling, en genieten van een verlaagd btw-tarief bij onderhouds- en herstellingswerken aan het voertuig. Maar op het gebied van de autoverzekering is er geen tussenkomst.

Korting via kilometerschalen

Spring je zuinig om met je brandstof en rij je weinig, dan kun je wel een beroep doen op de korting die je krijgt via de kilometerschalen. Die korting op je verzekeringspremie is groter dan je wel denkt, en gebaseerd op het aantal kilometer dat je per jaar aflegt.

Beland je in een lagere kilometerschaal, dan betaal je ook fors minder premie. Zo betaalt een chauffeur die méér dan 30.000 km per jaar doet, 6% meer premie dan iemand die maar 10.000 km per jaar aflegt. Rij je nog minder, dan wordt het verschil zelfs nog groter.

Simulatie: het effect van het aantal gereden km’s/ jaar bij een BMW X1

KilometerschaalJaarlijkse premie omnium
(goedkoopste verzekeraar bij
Mijnvergelijker.be)
Tot en met 1.000 km708, 67 euro
2.500-5.000 km921,58 euro
7.500-10.000 km1.063,56 euro
Meer dan 30.000 km1.127,25 euro

Wat als ik geen autoverzekering kan krijgen?

Een autochauffeur die te veel ongevallen (en dus schadegevallen) veroorzaakt, wordt op den duur onverzekerbaar. Dat wil zeggen dat gewone verzekeraars de betrokken chauffeurs geen BA-autoverzekering meer willen verkopen. Wettelijk gezien kunnen ze dan enkel nog terecht bij het Tariferingsbureau. Dat is eigenlijk een soort ‘laatste redding’ waarbij ze dan toch een verzekering kunnen afsluiten. Het Tariferingsbureau heeft als opdracht de premie en de verzekeringsvoorwaarden vast te stellen van bestuurders die op de markt geen verzekering meer vinden, of aan een zeer hoog tarief. Alle verzekeraars die op de Belgische markt actief zijn, dragen bij aan de goede werking van het Tariferingsbureau.

Voorwaarden tussenkomst Tariferingsbureau

Er is wel een belangrijke voorwaarden verbonden aan de tussenkomst van het Tariferingsbureau: de chauffeur moet door minstens 3 gewone verzekeraars geweigerd zijn, of minstens 3 verzekeringsvoorstellen hebben gekregen met een hoge premie of een hoge vrijstelling. Binnen de maand nadat je je aanvraag hebt gedaan, stelt het Tariferingsbureau een premiebedrag vast. Uiterlijk acht dagen nadien krijg je dan een verzekeringsvoorstel van hen. Het voorstel blijft één maand geldig. Sla je het aanbod af, dan kun je je de eerste acht maanden niet meer tot het Tariferingsbureau richten.

Snel en eenvoudig autoverzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kunt besparen op je verzekering!