Tweedehands een elektrische auto kopen: waarop moet je letten?

Man zit in tweedehands elektrische auto en schut hand van de autoverkoper
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De prijs van elektrische tweedehandsauto’s is in vrije val. Dat komt omdat het leasecontract van heel wat bedrijfswagens afloopt, en daar kan jij munt uitslaan. Maar waarop moet je allemaal letten? En hoe zit het met je verzekering? Mijnvergelijker.be zoekt het voor je uit.

Elektrische wagens zakken op de tweedehandsmarkt heel snel in prijs. De reden is simpel: het aanbod is groter dan de vraag. Vijf jaar geleden nam het aantal elektrische bedrijfswagens sterk toe. Die zijn nu allemaal einde leasecontract. Leasemaatschappijen bieden ze momenteel massaal aan op de tweedehandsmarkt. Voor het eerst kan je dus tweedehands elektrische auto’s kopen voor een betaalbare prijs. 

Autorola, het veilingbedrijf dat grote aantallen bedrijfswagens in één keer verkoopt, berekende dat de prijsindex voor gebruikte e-auto’s in april dit jaar 18,8% lager lag dan in januari 2023. Het grote aanbod zorgt ervoor dat de prijzen almaar competitiever worden. Zo moest je vroeger nog 36.000 euro neertellen voor een Tesla Model 3, nu minder dan 30.000 euro.

Tips om een tweedehands elektrische auto te kopen

  • Koop bij voorkeur bij een erkende dealer

Dealers en professionele verkopers moeten je minstens één jaar garantie geven op je auto. Niet onbelangrijk voor de batterij! Een particulier hoeft geen garantie te geven. Hij moet enkel het document van de technische keuring en de verplichte Car-Pass voorleggen. 

  • Check de leeftijd van de wagen

Net als een klassieke auto vermindert een e-auto elk jaar in waarde. Dat heeft vooral te maken met de slijtage van de batterij. Algemeen kan je stellen dat een batterij elk jaar 2% van haar capaciteit verliest. Na vijf jaar heeft een batterij dus nog maar een actieradius van 90%. Daarom leggen sommige fabrikanten een bepaalde ‘garantielimiet’ van 8 jaar of 160.000 kilometer op voor de batterij. 

  • Check de kilometerstand en de batterij via de Car-Pass

Dit verplichte document mag niet ouder zijn dan twee maanden. Het geeft de kilometerstand weer op verschillende data. Hoe meer kilometerstanden, hoe meer zicht je hebt op het verleden van de auto. Sinds juli vorig jaar moet de Car-Pass ook de actieradius van elektrische voertuigen vermelden. 

En hoe zit het met de verzekering?

Wil je tweedehands een elektrische auto kopen? Laat je dan zo goed mogelijk verzekeren, net zoals bij een nieuwe auto. Naast de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) kan je kiezen voor een mini-omnium of een full omnium. Ook een rechtsbijstandsverzekering motorrijvoertuigen is interessant. Ze geeft je recht op juridisch advies en rechtshulp bij een conflict over een schadegeval met je auto.

Full omnium: zinvol voor een elektrische occasie?

Voor klassieke brandstofwagens tot 4 jaar oud is een full omnium zeker een meerwaarde. Voor een elektrische wagen des te meer. Een ongeval met een e-wagen kan tot hoge herstellingskosten leiden, vooral vanwege de complexe elektronica. Als er geen total loss is, dekt een full omnium de volledige herstellingskosten, ongeacht hoe oud de auto is. Je kan ook een mini-omnium overwegen: die verzekert je tegen brand, diefstal, inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm, hagel en andere natuurkrachten.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!