Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Vier tips om te besparen op je autoverzekering

Vrouw maakt proefrit met een nieuwe auto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Autoverzekeringspremies zijn de laatste vijf jaar 11,7% duurder geworden. Gelukkig kan je door enkele simpele trucs ook fors besparen op je premie. Mijnvergelijker.be onthult hoe en hoeveel!

1. Kies voor een verzekering per kilometer

Als je weinig kilometers rijdt en zuinig omspringt met brandstof, kan je een mooie korting op je verzekering krijgen dankzij de kilometerschalen. De korting is gebaseerd op het aantal kilometer dat je jaarlijks aflegt. Beland je in een lagere kilometerschaal, dan betaal je een lagere premie. Zo betaalt een chauffeur die meer dan 30.000 km per jaar rijdt, 6% meer premie dan iemand die maar 10.000 km per jaar aflegt. Rij je nog minder, dan is je voordeel nog groter.

KilometerschaalJaarlijkse premie omnium (goedkoopste verzekeraar bij Mijnvergelijker.be)
Tot en met 1.000 km 708, 67 euro
2.500-5.000 km 921,58 euro
7.500-10.000 km1.063,56 euro
Meer dan 30.000 km 1.127,25 euro

2. Kies voor een kleine franchise

De franchise of vrijstelling is het deel van de schade dat je zelf betaalt bij een schadegeval gedekt door je brand– of autoverzekering. De franchise is contractueel vastgelegd. Vaak kan je de voorgestelde franchise laten aanpassen. Als je aan je verzekeraar vraagt om de gebruikelijke vrijstelling te verhogen, dan betaal je een lagere autoverzekeringspremie. Daarmee kan je elk jaar flink besparen.

Voorbeeld: full-omnium voor een auto met aankoopprijs € 50.000

  • Met franchisebedrag 0 euro: € 782,71 premie/jaar
  • Met franchise fix 900 euro: € 690,99 premie/jaar
  • Jouw voordeel: € 91,72, oftewel 11,7% minder premie per jaar

3. Investeer in rijhulpsystemen

Als je auto uitgerust is met één of meer rijhulpsystemen, die de veiligheid van je auto verhogen, geven sommige verzekeraars tot 10% korting op je autoverzekeringspremie. Denk aan systemen zoals cruise control, een noodremsysteem (AEB), parkeerhulp, rijstrookondersteuning of een dodehoekverklikker. De ene verzekeraar beloont je al voor één rijhulpsysteem, de andere pas vanaf meerdere.

4. Vergelijk regelmatig autoverzekeringen

Verzekeraars rekenen niet allemaal dezelfde premie aan voor gelijkaardige waarborgen. Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk de tarieven van diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen. Vergelijk minstens één keer per jaar je huidige autoverzekering met die van andere verzekeraars. Na enkele jaren weegt een hoge verzekeringspremie voor een full omnium trouwens niet meer op tegen het bedrag dat je mogelijk krijgt bij totaal verlies van je wagen. Dan kies je beter voor een mini-omnium, die gemiddeld een derde goedkoper is dan een full omnium.