Brandverzekering stijgt in 2024 met minstens 3,69%: vier besparingstips

Man repareert schade aan dak van huis
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Sinds januari mogen verzekeraars de prijs van je brandverzekering met 3,69% verhogen. Een beperkte stijging vergeleken met vorig jaar, maar toch een argument om zo veel mogelijk te besparen op je verzekering. Mijnvergelijker.be legt uit wat je kan doen.

Premie jaarlijkse berekend 

De premie van je brandverzekering is gebaseerd op de ABEX-index. Die wordt elk jaar in mei en november berekend. De ABEX-index of de ‘index van de Associatie van Belgische Experten’ geeft de evolutie van de bouwprijzen weer. Die prijzen hangen af van de prijs van bouwmaterialen (grondstoffen) enerzijds, en de lonen van bouwvakkers anderzijds. Het bedrag waarvoor vastgoed verzekerd wordt tegen schade, volgt uiteraard de index. De laatste prijsberekening vond eind november 2023 plaats. Op een jaar tijd steeg de ABEX-index met 3,69%. Een pak minder dan de 10,8% in 2022, maar toch reden genoeg om op zoek te gaan naar manieren om te besparen. 

Hoe de stijging van je brandverzekeringspremie beperken? 

Vanaf januari 2024 zal ongeveer 98% van de verzekeraars de brandverzekeringspremie verhogen volgens de ABEX-index. Sommigen indexeren hun verzekeringspremies met een nóg hoger percentage, anderen rekenen de indexatie niet volledig door. Door verzekeraars te vergelijken, kan je de premiestijging beperken. 

Vier slimme tips om de beste brandverzekering te bemachtigen

1. Wees niet te trouw aan je verzekeraar

Heel wat klanten blijven jarenlang bij dezelfde verzekeraar zonder te checken of er betere alternatieven op de markt zijn. Vergelijken levert echter altijd voordeel op. Je eigen gezinssituatie kan bijvoorbeeld veranderd zijn, waardoor je huidige brandverzekering niet meer optimaal voor je is.

2. Vergelijk op Mijnvergelijker.be

Niet elke verzekeraar hanteert dezelfde tarifering of volgt de indexering op dezelfde manier. Mijnvergelijker.be geeft een klare kijk op het scherpste aanbod van diverse verzekeraars voor de polis ‘huurdersaansprakelijkheid’ (de woon- of brandverzekering). Je vergelijkt er ook makkelijk de prijs van bijkomende waarborgen zoals inboedel, diefstal of de familiale verzekering.

3. Pas eventueel het bedrag van je inboedelverzekering aan 

De inboedelverzekering dekt niet de schade aan het gebouw waarin je woont, maar aan wat

erin zit: losse zaken die je kan meenemen, zoals je meubels, apparaten, kleding en zelfs de inhoud van je voertuig. Het is belangrijk de reële waarde van je inboedel goed in te schatten door middel van een inventaris zodat je niet ‘onderverzekerd’ of ‘oververzekerd’ bent.

4. Verhoog je franchise

De franchise of vrijstelling is het deel van de schade dat je zelf betaalt bij een schadegeval dat gedekt wordt door je brandverzekering. Wanneer je een iets hogere franchise kiest (€ 500 in plaats van € 250 bijvoorbeeld), zal je verzekeraar meestal een lagere jaarlijkse premie aanrekenen omdat hij bij een schadegeval minder moeten uitkeren.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!