Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Belgen zijn oververzekerd: check je auto- en brandverzekering op tijd! 

Vrouw ziet dat ze oververzekerd is op polis.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Belgen zijn oververzekerd. Dit betekent dat we jaarlijks te veel aan premies betalen. Soms ben je dubbel verzekerd of hou je te lang vast aan een full omnium. Vergelijk jaarlijks verschillende verzekeraars met elkaar en ontdek of je kan besparen.

Enquête HLN

Aan de geldenquête van HLN deden zo’n duizend Vlamingen mee. Hieruit bleek dat 10% van de Vlamingen niet weet welke en hoeveel verzekeringen ze hebben. Doordat ze hun verzekeringsportefeuille niet regelmatig checken, betalen veel mensen een te hoge premie. Slechts 13% van de deelnemers zegde vorig jaar een verzekering op om te besparen. 

Onder- of oververzekerd zijn: brandverzekering en autoverzekering

Je bent bij je brandverzekering onderverzekerd als de werkelijke waarde van de woning hoger is dan het verzekerde bedrag. Je bent oververzekerd als de werkelijke waarde van de woning lager is dan het verzekerde bedrag. Oververzekerd zijn, is ook niet goed, want je betaalt dan een te hoge premie. Bij schade betaalt de verzekeraar enkel de prijs van de verloren zaken. 

Ook voor je autoverzekering kan je over- en onderverzekerd zijn. Zo blijven te veel mensen voor een full omnium betalen terwijl dit meer nodig is. Je full omnium vroeger opzeggen is de boodschap. 

Belgen blijven trouw aan makelaar

Velen vertrouwen te veel op hun makelaar, maar vergeet niet dat je makelaar ook een commissie krijgt voor elke verzekering die hij verkoopt. Gemiddeld gaat het om zo’n 16% op elke verzekeringspremie. Daarom zal je makelaar je niet proactief aanmoedigen om van verzekering te veranderen

Verzekeringen vergelijken

Elke verzekeraar past zijn eigen tariefstructuur en premieberekening toe. Betaal dus niet meteen de hernieuwing van je verzekeringscontract, maar vergelijk verzekeraars voor de vervaldag. Zeker nu de verzekeringspremies door de indexering fors stijgen, is er geen beter moment om een vergelijking te maken.

Via Mijnvergelijker.be vergelijk je het aanbod van verschillende verzekeraars. Wist je bijvoorbeeld dat er premieverschillen zijn van 20 tot 30% voor gelijkaardige verzekeringen? Wat kan je allemaal vergelijken via Mijnvergelijker.be?

Autoverzekering

  • de premieprijs voor de verplichte verzekering BA (Burgerlijke Aansprakelijkheid)
  • het prijsverschil tussen een full omnium en een mini-omnium
  • de hoogte van de franchise bij verschillende verzekeraars
  • de prijs van optionele waarborgen zoals de bestuurdersverzekering of een verzekering rechtsbijstand

Woningverzekering

  • de premieprijs voor de verplichte brandverzekering huurdersaansprakelijkheid (de woningverzekering)
  • de hoogte van de franchise bij verschillende verzekeraars
  • de prijs van bijkomende waarborgen: inboedelverzekering, diefstalverzekering, familiale verzekering, polis rechtsbijstand