Denk je erover om je huurdersverzekering (brandverzekering) uit te breiden met een inboedelverzekering? Vergeet niet de waarde van je inboedel te schatten. Maar hoe bepaal je het exacte bedrag dat verzekerd moet worden? Mijnvergelijker.be geeft enkele tips.
De inboedelverzekering is een uitbreiding van je polis ‘huurdersaansprakelijkheid’, de zogenaamde brandverzekering. Ze dekt niet de schade aan het gebouw waarin je woont, maar wel aan wat erin zit: je inboedel of losse spullen dus. Het gaat dan om zaken die je kan meenemen, dus niet je keuken of bad, die integraal deel uitmaken van de woning. Tot de inboedel behoren bijvoorbeeld je bed, je tv-toestel, je computer en alle andere elektrische apparaten, al je meubels, je kleding en zelfs je voertuig.
Waarom een inboedelverzekering?
De verzekering dekt je inboedel in geval van schade, door o.a. brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals een aardbeving of een overstroming. Een inboedelverzekering is niet wettelijk verplicht voor huurders, in tegenstelling tot een verzekering tegen schade aan het gebouw. Maar toch kan je er beter een hebben, want bij schade door brand of water lopen de kosten snel op.
Zo kan een lek aan het dak niet alleen je plafond ruïneren, maar ook de kleerkast met inhoud die eronder staat. Daarom is het ook belangrijk dat je niet ‘onderverzekerd’ bent. Het komt erop aan de reële waarde van je inboedel zo goed mogelijk in te schatten.
Hoe de waarde van je inboedel schatten?
De meeste verzekeraars hanteren volgende regel: de waarde van je inboedel is gelijk aan 30% van de waarde van je woning. De meeste verzekeraars vragen om je inboedel zelf te schatten. Op basis daarvan wordt de verzekerde waarde bepaald, en dus de premie voor je verzekering. Om precies de verzekerde waarde van je spullen te bepalen, maak je best een lijst van alle spullen die je in huis hebt. Alleen zo krijg je een concreet beeld van wat je bezit.
Zeker dure bezittingen (designerkleding, dure racefiets, een kunstwerk,…) mogen niet ontbreken op je lijstje. Som niet alleen de zaken op die je zelf hebt gekocht, maar ook dingen die je hebt gekregen. Maak dan een schatting van wat het je zou kosten als je al die spullen op dit moment nieuw zou moeten aankopen. De som van al die aankoopprijzen is de te verzekeren waarde van je inboedel.
Let op: baseer je niet enkel op facturen
Als je je enkel baseert op de aankoopfacturen, riskeer je onderverzekerd te zijn. De spullen die je hebt gekregen of geërfd, tel je dan immers niet mee. Ook juwelen of kunstwerken die je hebt gekregen, moeten zeker in je inboedelverzekering worden opgenomen. Voor de waardebepaling daarvan moet je misschien wel een specialist aanspreken.
Hoeveel vergoedt de inboedelverzekering?
Dat hangt af van de categorie waaronder een bepaald goed valt. Zo vergoeden veel verzekeringsmaatschappijen kledingstukken volgens de werkelijke waarde, dus de nieuwwaarde min de slijtage. Voor een auto krijg je meestal de verkoopwaarde, dus het bedrag bij verkoop vóór het schadegeval. Voor andere spullen gaat het om de nieuwwaarde, dus de huidige aankoopprijs.
Beschik jij nog niet over een inboedelverzekering en wil je er graag één afsluiten? Vergelijk verzekeringen via onze vergelijkingstool en ontdek welke inboedelverzekering bij jou past.