Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Heb je een huurdersverzekering nodig voor slechts 3 of 6 maanden?

Vrouw ontmoet verhuurder van vakantiehuisje.
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Er zijn verschillende regels voor kortlopende en langlopende huurcontracten. Maar hoe zit het met de verplichte huurdersverzekering? Kan je er een afsluiten voor een kortere periode? Mijnvergelijker.be geeft uitleg.

Twee soorten huurcontracten in België

Wettelijk gezien zijn er twee soorten huurcontracten in België: contracten van korte en lange duur.

Een huurcontract van korte duur heeft een looptijd van maximaal drie jaar. In feite kan je het op elk moment opzeggen, mits je een opzegtermijn van minstens drie maanden respecteert. Bij een vroegtijdige opzegging zal je wel een schadevergoeding moeten betalen: anderhalve maand huur als je opzegt in het eerste jaar, één maand huur in het tweede jaar en een halve maand huur in het derde jaar.

Een huurcontract van lange duur heeft een looptijd van meer dan 3 jaar en maximaal 9 jaar. Staat er geen termijn vermeld in het contract? Dan geldt standaard een huurperiode van 9 jaar. Ook een huurcontract van lange duur kan je vervroegd opzeggen. Ook dan betaal je een schadevergoeding: drie maanden huur bij opzeg in het eerste jaar, twee maanden huur in het tweede jaar en één maand huur in het derde jaar. Nadien hoef je geen schadevergoeding meer te betalen, mits je een opzegtermijn van drie maanden respecteert.

Wat met de huurdersverzekering?

In Vlaanderen en Wallonië moet je verplicht een brandverzekering huurdersaansprakelijkheid afsluiten, ook bij huurcontracten van korte duur. Het biedt dekking tegen schade door brand, blikseminslag en ontploffingen aan het gebouw, maar ook tegen stormschade en natuurrampen

De meeste brandverzekeringen breiden de basiswaarborgen uit. Zo wordt ook vaak glasschade, rook- of roetschade en de schade aan elektrische toestellen gedekt. Ook waterschade door een breuk van de leidingen, het overlopen van dakgoten of insijpelen van water door het dak staan vaak als uitbreiding in de waarborg. Een bijkomende inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel een absolute must. Ze dekt je inboedel en persoonlijke spullen in je woning bij schade door een brand, storm, hagel, water en natuurrampen zoals overstromingen. 

Wat als je maar voor 3 of 6 maanden huurt?

Een brandverzekering huurdersaansprakelijkheid sluit je normaal voor minimaal één jaar af. Wil je vóór die periode van woonst veranderen en bij dezelfde verzekeraar blijven, dan hoef je niets te doen. Meld je verhuis gewoon aan je verzekeraar om een nieuwe brandverzekering huurdersaansprakelijkheid op te laten maken.

Wil je van verzekeraar veranderen? Dan moet je normaal gezien drie maanden opzeggen vóór de jaarlijkse vervaldag. Omdat je van woonst verandert, verandert je verzekeringspolis fundamenteel. In het geval van een verhuis geldt daarom een veel kortere opzegtermijn van één maand. Een verhuis is dus hét ideale moment om je brandverzekering onder de loep te nemen qua betaalbaarheid en klantenservice.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!